så sorgligt nu e de bara en liten unge kvar i boet

undras just om dom kan få den att överleva

kanske har det varit för kallt o för lite mat åt dom

nu håller vi tummarna för den lille

 

En skatunge kvar i boet
Två av tre skatungar försvann från Frölundagymnasiets välbevakade bo natten till fredag. Troligtvis har ett rovdjur tagit ungarna.

Sedan mitten av april har tusentals tittare följ livet i ett skatbo på Frölundagymnasiet via skolans webbplats. En kamera är placerad i skatboets tak och sänder dygnet runt. I slutet av april lades sex ägg. Ett av dem var obefruktat och bars ur boet av skatmamman. Av de fem kläckta ungarna dog två efter cirka en vecka men tre livliga ungar har sträckt halsarna högt mot sina föräldrar de senaste dagarna. I morse låg dock bara en unge kvar i boet och skatmamman visade upp en sliten fjäderdräkt.
- Troligtvis är det en sparv- eller duvhök som varit framme, säger Kristian Wollter på Naturhistoriska museet i Göteborg. Det kan vara en katt men det är mindre troligt eftersom boet finns på en gård omgärdad av byggnader.
- Hökar har gärna sin jaktmark på gårdar där det är vindstilla och tidvis helt folktomt. Här på Naturhistoriska har vi nu en sparvhök som tar duvungar inne på gården.
- När det gäller småtättingar, exempelvis blåmes och talgoxe, överlever bara en av tjugo ungar första vintern. Siffran är något högre för skator och kråkor.
Enligt Wollter kan rovfåglar återvända till bon där de vet att det finns ägg eller ungar. Skatorna kan å andra sidan lägga en ny kull om den första går åt snabbt.
- Det ska bli intressant att följa utvecklingen, tycker Wollter.
Om skatungen överlever alla svårigheter som ungfågel återstår nya hot.
- Det jagas både kråka och skata i Göteborgsområdet, säger Björn Andreasson som är jaktansvarig på Göteborgs fastighetskontor.
- Nu ska ett kråkpar i Landala skjutas. De attackerar en kvinna som bor nära boet.
Olof Oscarsson är lärare på Frölundagymnasiet och initiativtagare till webbkameran.
- Det är förstås en liten tragedi detta. I vår gästbok diskuteras om vad som kan ha orsakat bortfallet under natten men ingen har sett något på bild.
JOHAN BOSTRÖM

031-62 47 71 johan.bostrom@gp.se

klipp ur göteborgsposten http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=113&a=127280